Wat kost een dak ontmossen?

Een dak ontmossen is de ideale manier om het dak in topconditie te houden. De prijzen hiervoor variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het dak (m2) en de gebruikte reinigingsmethode.

Prijs dak ontmossen per m²

Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 10 en € 20 per vierkante meter. Een dakcoating – een extra beschermingslaag aanbrengen – zal de prijs verder opdrijven tot € 35 à € 45 per vierkante meter.

Type reinigingKostprijs (m²)
Dak ontmossen€ 10 – € 20
Dak ontmossen + hydrofuge€ 15 – € 25
Dak ontmossen + coaten€ 35 – € 45

Deze prijzen zijn een ruwe schatting, de exacte kosten kunnen hoger of lager uitvallen. Het is aan te raden om verschillende offertes bij professionele dakreinigers aan te vragen. Op deze manier kun je de prijzen en diensten van verschillende bedrijven vergelijken en de beste keuze maken voor jouw situatie.

wat kost een dak ontmossen

Factoren die de prijs van dak ontmossen beïnvloeden

Bij het bepalen van de kosten voor het ontmossen van een dak spelen meerdere factoren een rol.

 • Type dakbedekking is een belangrijke factor, aangezien sommige materialen, zoals leisteen of terracotta, extra zorg kunnen vereisen tijdens het ontmossingsproces.
 • De grootte en bereikbaarheid van het dak beïnvloeden eveneens de prijs – grote of moeilijk bereikbare daken kunnen meer tijd en inspanning kosten.
 • De huidige staat van het dak kan ook invloed hebben, vooral als er al veel schade of lekkages zijn, kan het ontmossen meer kosten.
 • Ten slotte kunnen extra behandelingen, zoals het aanbrengen van een beschermende coating, de totale kosten verhogen.

De rol van BTW in de prijs van dak ontmossen

Bij het calculeren van de kosten voor dak ontmossen, speelt BTW een belangrijke rol. In België is het standaard BTW-tarief 21%, maar voor woningen ouder dan 10 jaar die door een vakman worden ontmost, geldt een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren. Let wel, dit verlaagde tarief is alleen van toepassing als de werken worden uitgevoerd door een professional. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen bij het plannen van dak ontmossingswerken en het vergelijken van offertes.

Waarom is een dak ontmossen nodig?

Dak ontmossen betreft het proces van het verwijderen van mos, algen en andere ongewenste begroeiingen die zich op daken kunnen vormen. Dit is nodig omdat deze begroeiingen de dakbedekking kunnen beschadigen, waardoor vocht in het dak kan komen. Naast dit praktische aspect draagt een schoon, mosvrij dak ook bij aan de esthetische uitstraling van het huis.

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je dak regelmatig te ontmossen. Een van de voornaamste redenen is het voorkomen van schade aan de dakbedekking. Mos en algen kunnen ervoor zorgen dat de dakbedekking poreus wordt, waardoor deze gemakkelijker vocht opneemt. Wanneer het vriest, zet dit vocht uit en kunnen er scheurtjes en barsten in de dakbedekking ontstaan. Het voorkomen van dergelijke schade is dus een belangrijke reden om het dak regelmatig te ontmossen.

Daarnaast kan een dak vol met mos ook de isolatie van je huis negatief beïnvloeden. Hierdoor kan het zijn dat je meer moet stoken om je huis warm te houden, wat weer leidt tot hogere energiekosten. Het regelmatig ontmossen van je dak kan je dus ook helpen om op je energierekening te besparen.

Ten slotte kan een dak vol met mos er onverzorgd uitzien. Door je dak regelmatig te ontmossen zorg je ervoor dat je huis er van buitenaf netjes en verzorgd uitziet.

Methoden voor dak ontmossen: Hogedrukreiniger en producten

Bij het ontmossen van daken worden vaak twee methoden gebruikt: de hogedrukreiniger en het gebruik van specifieke producten. De hogedrukreiniger is een effectieve manier om mos en algen snel te verwijderen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, aangezien een te hoge druk schade aan de dakbedekking kan veroorzaken. Daarnaast zijn er specifieke producten op de markt om mos en algen te verwijderen en toekomstige groei te voorkomen. Deze producten dienen meestal na de hogedrukreiniging te worden aangebracht. Het kiezen van de juiste methode hangt af van het type dak en de mate van vervuiling.

Kosten en voordelen van het coaten van daken na het ontmossen

Bij het overwegen van het coaten van daken na het ontmossen is het belangrijk om de kosten en de voordelen in ogenschouw te nemen. Een dakcoating kan variëren van € 3.000 tot € 4.500 voor een dak van 100m², afhankelijk van het type dakbedekking en het type coating.

Ondanks de kosten biedt het coaten van daken na het ontmossen echter een aantal voordelen. Dakcoating kan de levensduur van uw huidige dakbedekking aanzienlijk verlengen. Het helpt bij het herstellen van schade door hittebeschadiging of ultraviolette straling, wat geld bespaart op toekomstige reparaties en vervangingen.

Daarnaast kan een dakcoating uw dak bestand maken tegen water en vuil, wat kan leiden tot minder onderhoud en schoonmaak in de toekomst. Het kan uw dak er ook jarenlang als nieuw uit laten zien en het pand een hogere waarde geven.

Hier zijn enkele voordelen van dakcoating:

 • Verlengt de levensduur van het dak
 • Herstelt schade door hitte en UV-straling
 • Maakt het dak bestand tegen water en vuil
 • Geeft uw pand een hogere waarde

Het is belangrijk om deze kosten en voordelen te overwegen alvorens te beslissen of een dakcoating na het ontmossen de juiste keuze is voor uw situatie.

Verschillende prijzen voor verschillende soorten daken: Leien en andere

Het type dakbedekking speelt een belangrijke rol in de kosten van het ontmossen. Voor leien daken variëren de kosten meestal tussen €10 en €50 per vierkante meter, afhankelijk van factoren zoals de grootte van het dak en de gebruikte reinigingsmethoden.

 • Het ontmossen van natuurleien daken kan iets duurder zijn, met prijzen variërend tussen de € 30 en € 50 per vierkante meter.
 • Voor kunstleien daken, liggen de kosten meestal tussen de € 15 en € 25 per vierkante meter.

Het is ook belangrijk om te noteren dat het aanbrengen van een coating na het ontmossen extra kosten met zich meebrengt, vaak variërend tussen € 35 en €45 per vierkante meter. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende dakwerkers om de beste prijs te vinden.

Zelf doen of laten doen: Wat is het beste?

Bij het overwegen van de vraag of je het dak zelf moet ontmossen of het aan professionals moet overlaten, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Het zelf doen lijkt een kosteneffectieve optie te zijn, maar het vergt tijd, de juiste materialen en kennis van de juiste technieken. Het inhuren van professionals kan op het eerste gezicht duurder lijken, maar zij hebben de ervaring en expertise om het werk efficiënt en effectief uit te voeren. Bovendien kan het inschakelen van een professional je beschermen tegen mogelijke risico’s, zoals schade aan het dak en persoonlijk letsel. Het is essentieel om deze factoren in overweging te nemen voordat je een beslissing neemt.

Tips om geld te besparen op dak ontmossen

Naast het regelmatig controleren en onderhouden van uw dak, zijn er andere manieren om de kosten van een dakontmossing te drukken. Vergelijk offertes van verschillende bedrijven. Dit geeft je inzicht in de marktprijzen en helpt je bij het vinden van de meest kosteneffectieve dienst.

Overweeg ook om samen met buren de dienst in te huren. Veel bedrijven bieden aantrekkelijke kortingen voor grotere projecten, wat de prijs van je dak ontmossen kan drukken.

Vergeet ook niet dat je van het verlaagde btw-tarief profiteert als je woning ouder is dan 10 jaar. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op de totale kosten.

Het belang van regelmatige dakreiniging

Regelmatige dakreiniging is essentieel om de levensduur van uw dak te verlengen en eventuele schade te voorkomen. De opeenhoping van vuil, mos, algen en andere organische materialen kan niet alleen het uiterlijk van uw dak beïnvloeden, maar ook de structurele integriteit ervan aantasten.

Door uw dak schoon te houden, helpt u vochtretentie te voorkomen, wat kan leiden tot scheuren, barsten en lekkages. Het kan ook de energie-efficiëntie van uw huis verbeteren, aangezien een schoon dak beter reflecteert en minder warmte absorbeert.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat een goed onderhouden dak de esthetische waarde van uw woning kan verhogen, wat vooral belangrijk kan zijn bij een eventuele verkoop.

 • Voorkomt structurele schade: Opeenhoping van vuil en organische materialen kan vocht vasthouden en de dakbedekking beschadigen.
 • Verhoogt de energie-efficiëntie: Een schoon dak reflecteert zonlicht beter en absorbeert minder warmte, wat kan leiden tot lagere energiekosten.
 • Verbetert de esthetische waarde: Een schoon en goed onderhouden dak draagt bij aan de algehele uitstraling van uw woning.

Het is raadzaam om uw dak regelmatig te laten inspecteren door professionals, die eventuele problemen in een vroeg stadium kunnen identificeren en aanbevelingen kunnen doen voor onderhoud of reparatie.

Dak ontmossen: ontvang gratis offertes

Vul ons formulier in en wij brengen u in contact met ervaren dakreinigingspecialisten uit uw buurt. Zij nemen zelf contact met u op om een afspraak te maken en een offerte op maat uit te werken. Vergelijk de prijzen van verschillende dakontmossers en bespaar! Deze offertedienst is gratis en volledig vrijblijvend.

"*" indicates required fields

Step 1 of 3 – Beschrijf uw project

Welk type dakbedekking heeft u?
Hoe groot is het dak?
Bevat het dak asbest?