Witte Dakcoating: Een Slimme Keuze voor Platte Daken

Witte dakcoating wint snel aan populariteit als een duurzame en energie-efficiënte oplossing voor platte daken. Deze coating biedt tal van voordelen, van energiebesparing tot verlenging van de levensduur van het dak.

Wat is witte dakcoating?

Witte dakcoating is een reflecterende verflaag die wordt aangebracht op platte daken. Het belangrijkste kenmerk van deze coating is het hoge reflectievermogen, wat betekent dat het zonlicht en hitte effectief weerkaatst. Dit helpt om de temperatuur in het gebouw te verlagen en vermindert de behoefte aan airconditioning, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Voordelen van een wit dak

 1. Energiebesparing: Door zonlicht te reflecteren, blijft het gebouw koeler, waardoor de airconditioning minder hard hoeft te werken. Dit kan resulteren in een aanzienlijke vermindering van de energiekosten.
 2. Levensduur van het dak: De coating beschermt het dakoppervlak tegen schadelijke UV-straling, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd. Dit voorkomt voortijdige slijtage en bespaart op lange termijn kosten voor dakvervanging.
 3. Milieuvriendelijk: Door het energieverbruik te verminderen, draagt een witte dakcoating bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot van het gebouw, wat gunstig is voor het milieu.
 4. Verbeterde binnencomfort: De verminderde warmteopname zorgt voor een aangenamere binnentemperatuur, vooral tijdens de warme zomermaanden.

Wat kost een dak wit coaten?

De kostprijs van een dak coaten met witte dakcoating hangt grotendeels af van de keuze om dit zelf te doen of uit te besteden aan een professionele dakreiniger. Wat kost het als doe-het-zelver versus de prijs van een vakman?

Optie 1: Dak zelf wit verven

Wie zelf aan de slag gaat, moet enkel rekening houden met de materiaalkosten:

 • Materiaal: De kosten voor witte dakcoating in doe-het-zelfzaken beginnen rond de €40 à €45 per liter, waarbij 1 liter ongeveer 2 vierkante meter kan dekken. Zorg ook dat je een aangepaste verfroller hebt om de coating aan te brengen.
 • Btw: Hou er rekening mee dat je als doe-het-zelver 21% btw betaalt op het materiaal.

Optie 2: Prijs dak wit laten verven

Voor een professionele dakreiniger betaal je gemiddeld tussen de €30 en €45 per vierkante meter, inclusief arbeidskosten maar exclusief btw. Voor woningen ouder dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6%.

Hoewel deze optie duurder is, biedt een vakman inschakelen enkele bijkomende voordelen zoals voorbereidende herstellingen, een professionele reiniging voor optimale hechting van de coating en vaak ook een garantie. Ben je op zoek naar een vakman? Ontvang dan hier gratis offertes.

Toepassing witte dakcoating op platte daken

De toepassing van witte dakcoating vereist een grondige reiniging van het dak om ervoor te zorgen dat de coating goed hecht. De coating kan worden aangebracht met een roller, kwast of spuit, afhankelijk van de grootte en toegankelijkheid van het dak. Het is belangrijk om een gelijkmatige laag aan te brengen en ervoor te zorgen dat alle oppervlakken goed bedekt zijn.

1. Witte bitumen / roofing

Bitumen, ook bekend als teer, is een veelgebruikt materiaal voor dakbedekkingen. Het is duurzaam, waterdicht en relatief goedkoop. Echter, bitumen heeft een donkere kleur die zonlicht absorbeert, wat leidt tot warmteopbouw in het gebouw. Het aanbrengen van een witte dakcoating op een bitumen dak kan dit probleem effectief oplossen.

De witte dakcoating reflecteert het zonlicht, waardoor de warmteopname aanzienlijk wordt verminderd. Dit resulteert in een koelere binnentemperatuur en dus minder noodzaak voor airconditioning, wat leidt tot lagere energiekosten.

Bovendien kan de witte dakcoating de levensduur van een bitumen dak verlengen. Het biedt een extra beschermingslaag die het bitumen beschermt tegen weersinvloeden, zoals UV-straling en regen.

Het is mogelijk om de witte dakcoating direct op het bestaande bitumen dak aan te brengen, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor eigenaren die hun dak willen renoveren zonder het volledig te hoeven vervangen.

Enkele voordelen van het toepassen van witte dakcoating op bitumen zijn:

 • Verlaging van de binnentemperatuur
 • Vermindering van de energiekosten
 • Verlenging van de levensduur van het dak
 • Verbetering van het rendement van zonnepanelen
witte dakcoating

2. Wit EPDM

EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomer) is een soort rubber dat veel wordt gebruikt voor dakbedekking vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen water. Hoewel het meestal in een zwarte kleur komt, kan een witte dakcoating op een EPDM dak het reflecterend vermogen aanzienlijk verhogen.

Het aanbrengen van een witte dakcoating op EPDM zorgt voor een koelere binnenruimte, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen, vooral in de zomer. De coating kan naadloos worden aangebracht en is bestand tegen extreme temperaturen, van -40°C tot 160°C. Bovendien is het zeer flexibel en bestand tegen scheuren en krimp.

EPDM met witte coating is bijzonder nuttig voor gebouwen met zonnepanelen. Door de hoge reflectiewaarde van de witte coating wordt zonlicht effectief weerkaatst, waardoor de efficiëntie van zonnepanelen toeneemt.

Enkele voordelen van witte dakcoating op EPDM zijn:

 • Energiebesparing: De witte coating reflecteert zonlicht, waardoor de onderliggende ruimte aanzienlijk minder warm wordt.
 • Levensduur: De coating kan de levensduur van het dak verlengen.
 • Weerstand: De coating is waterdicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden.
 • Flexibiliteit: De coating is zeer flexibel, waardoor het risico op scheuren en krimp wordt verminderd.

Overwegingen

Hoewel witte dakcoating veel voordelen biedt, zijn er enkele overwegingen om rekening mee te houden. Het is minder effectief in koude klimaten waar het behoud van warmte belangrijker is. Daarnaast kan de initiële investering hoog zijn, hoewel de energiebesparingen op lange termijn deze kosten kunnen compenseren.

Dak ontmossen: ontvang gratis offertes

Vul ons formulier in en wij brengen u in contact met ervaren dakreinigingspecialisten uit uw buurt. Zij nemen zelf contact met u op om een afspraak te maken en een offerte op maat uit te werken. Vergelijk de prijzen van verschillende dakontmossers en bespaar! Deze offertedienst is gratis en volledig vrijblijvend.

"*" indicates required fields

Step 1 of 3 – Beschrijf uw project

Welk type dakbedekking heeft u?
Hoe groot is het dak?
Bevat het dak asbest?