Een leien dak ontmossen

Het reinigen en ontmossen van leien daken kan een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er professionele dakreinigers die u met raad en daad bijstaan. Hoewel de prijs kan variëren, is het een investering in de duurzaamheid van uw dak. Ontdek hoe u mos en algen kunt verwijderen en uw leien dak kunt laten stralen.

Waarom is het belangrijk om uw leien dak te ontmossen?

Het ontmossen van uw leien dak is cruciaal om verschillende redenen. Een dak bedekt met mos en algen kan de oorspronkelijke kleur en uitstraling van uw dak verbergen, waardoor uw huis een verwaarloosde uitstraling krijgt. Mossen en algen kunnen ook de integriteit van uw dak bedreigen. Ze houden vocht vast, dat kan doordringen in de leien, wat uiteindelijk kan leiden tot lekkages en ernstige schade aan de dakconstructie. Regelmatig ontmossen zorgt dus voor het behoud van de eigenschappen van uw leien dak, waardoor het beter bestand is tegen weersinvloeden. Bovendien kan ontmossen de levensduur van uw dak verlengen, wat op lange termijn kostenbesparend kan zijn.

De stappen van leien dak ontmossen

Het ontmossen van een leien dak is een proces dat doorgaans in verschillende stappen verloopt.

Stap 1: Voorbereiding Voor er begonnen kan worden met het ontmossen, is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Dit houdt onder andere inspectie van het dak in. Hierbij wordt gekeken naar de algemene staat van het dak, het type leien dat is gebruikt en de mate van vervuiling.

Stap 2: Reiniging Tijdens de tweede stap wordt het dak grondig gereinigd. Afhankelijk van het type leien en de mate van vervuiling kan hiervoor een specifieke reinigingsmethode gekozen worden.

Stap 3: Behandeling Na de reiniging volgt de daadwerkelijke behandeling van het dak. Hierbij wordt het dak ontdaan van mos en algen.

Stap 4: Nazorg De laatste stap is de nazorg. Dit houdt in dat er preventieve maatregelen worden genomen om toekomstige mosvorming te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van een waterafstotend middel.

Het is van belang dat dit proces door een professional wordt uitgevoerd, aangezien het een klus is die kennis en ervaring vereist.

Het gebruik van reinigingsproducten

Bij het ontmossen van leien daken is het gebruik van reinigingsproducten een cruciale stap. Deze producten helpen bij het losweken van het mos, waardoor het gemakkelijker kan worden verwijderd. Het is belangrijk om een product te kiezen dat zowel effectief is in het verwijderen van mos en algen, maar ook veilig is voor de leien en het milieu.

Er zijn verschillende soorten reinigingsproducten beschikbaar:

 • Mosbestrijdingsmiddelen: Deze producten zijn specifiek ontworpen om mos te doden en te verwijderen. Ze moeten echter met zorg worden gebruikt omdat ze potentieel schadelijk kunnen zijn voor de omgeving.
 • Biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen: Deze producten zijn milieuvriendelijker en kunnen even effectief zijn in het verwijderen van mos en algen.
 • Specifieke reinigingsproducten voor leien daken: Sommige producten zijn speciaal ontworpen voor gebruik op leien daken. Ze zijn doorgaans veilig voor de leien en kunnen helpen om hun natuurlijke kleur te herstellen.

Het is essentieel om de instructies van de fabrikant zorgvuldig op te volgen bij het gebruik van deze producten. In sommige gevallen moet het product bijvoorbeeld een bepaalde tijd op het dak blijven zitten voordat het kan worden afgespoeld.

De juiste techniek voor het ontmossen van een leien dak

Bij het ontmossen van een leien dak is het cruciaal om de juiste techniek te gebruiken. Afhankelijk van het type leien en de mate van vervuiling, kan de aanpak variëren.

Als er veel mos op uw dak is, kan handmatig verwijderen of een hogedrukreiniger de beste optie zijn. Echter, als uw leien oud of kwetsbaar zijn, is handmatig verwijderen aan te raden om schade te voorkomen.

 • Handmatig verwijderen: Dit is een delicate techniek waarbij een specialist het mos handmatig en zorgvuldig van de leien verwijdert, om schade aan de leien te voorkomen.
 • Gebruik van een hogedrukreiniger: Deze techniek moet met voorzichtigheid worden toegepast, aangezien een te hoge waterdruk de leien kan beschadigen. Daarom wordt bij een leien dak de vakman een speciale spuit onder lage druk gebruiken.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het soort leien. Bijvoorbeeld, natuurleien en kunstleien zonder asbest kunnen verschillende reinigingstechnieken vereisen.

Het belang van de juiste waterdruk

Bij het ontmossen van een leien dak speelt de waterdruk een doorslaggevende rol om beschadigingen te voorkomen. Bij het gebruik van een hogedrukreiniger is een V-straal met een waterdruk van ongeveer 80 bar aan te raden. Echter, voor oudere of fragiele leien, is het beter om een lagedrukspuit of zelfs stoom te gebruiken om het mos los te weken. Het is ook cruciaal om de straal neerwaarts te richten om te voorkomen dat water onder de leien terechtkomt. Er moet altijd met zorg worden omgegaan bij het kiezen van de juiste druk om te voorkomen dat de structuur en de stevigheid van de leien worden aangetast.

Hoeveel kost het om een leien dak te laten reinigen?

In plaats van zelf een poging doen om uw dak te ontmossen is het veiliger om een professional in te huren. De kosten van een dakontmossing variëren afhankelijk van meerdere factoren. De grootte van het dak, de vervuilingsgraad en de gekozen reinigingsmethode spelen hierbij een belangrijke rol.

Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 10 en € 20 per vierkante meter, exclusief btw en inclusief arbeidskosten. Voor een dak van 50m² kan de totale prijs dus variëren van € 500 tot € 1000.

leien dak ontmossen

Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is. Het is altijd raadzaam om een offerte aan te vragen bij een professional om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de kosten.

Coating voor leien daken: voordelen en toepassing

Een dakcoating is een beschermende laag die aangebracht wordt op uw dak voor extra bescherming. Dakcoatingen zijn ontwikkeld om daken te beschermen tegen schadelijke weersomstandigheden zoals regen, wind en UV-stralen. Ze komen in verschillende vormen, zoals siliconencoating of acrylaatcoating, en kunnen een matte of glanzende afwerking hebben. Het hoofddoel van een dakcoating is om de waterdichtheid en duurzaamheid van het dak te verzekeren. Het gebruik van een coating kan ook de groei van mos en algen op uw dak vertragen of zelfs voorkomen.

Hoe wordt een coating aangebracht?

Het aanbrengen van een coating op een leien dak is een nauwgezet proces dat meestal wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde vakman. De eerste stap is het grondig reinigen van het dak. Dit gebeurt vaak met behulp van een hogedrukreiniger om ervoor te zorgen dat het oppervlak volledig vrij is van vuil, mos en algen.

Na de reiniging wordt een primer aangebracht om een goede hechting van de coating te garanderen. De primer moet goed drogen voordat de eigenlijke coating wordt aangebracht. Deze laag kan aangebracht worden met een verfroller of spuit, afhankelijk van de voorkeur van de vakman en de specificaties van de coating.

Het is belangrijk om te weten dat de coating gelijkmatig moet worden aangebracht over het hele dakoppervlak. Na het aanbrengen moet de coating voldoende tijd krijgen om te drogen en uit te harden. Het aantal lagen coating en de droogtijd kunnen variëren afhankelijk van het type coating en de weersomstandigheden.

De voordelen van een coating voor uw leien dak

Een dakcoating op uw leien dak brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste, bescherming tegen weersinvloeden. Dankzij de coating kan uw dak beter bestand zijn tegen regen, wind en UV-stralen. Dit draagt bij aan de levensduur van het dak en kan op lange termijn kosten besparen.

Daarnaast kan een dakcoating bijdragen aan de esthetiek van uw woning. Het dak ziet er na de coatingbehandeling weer als nieuw uit. Dit kan de uitstraling van uw huis aanzienlijk verbeteren.

Verder kan een coatingbehandeling zorgen voor betere bestendigheid tegen vuil. Uw dak wordt minder snel vies, wat betekent dat u het minder snel hoeft te reinigen. Dit kan ook een kostenbesparing opleveren.

Tot slot, het aanbrengen van een dakcoating kan het groeien van mos en algen vertragen of zelfs voorkomen. Dit betekent minder frequent onderhoud en een langere levensduur voor uw leien dak.

Vragen om te stellen aan uw dakreinigingsspecialist

Bij het zoeken naar een professionele dakreinigingsspecialist, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen om ervoor te zorgen dat u de beste service voor uw leien dak krijgt. Hier zijn enkele vragen die u kunt stellen:

 • Welke ervaring heeft u met het ontmossen van leien daken? De ervaring van de specialist kan een indicatie geven van hun competentieniveau en hun kennis van de specifieke eisen van leien daken.
 • Welke technieken en producten gebruikt u voor het ontmossen? Het is belangrijk om te weten welke methoden en reinigingsmiddelen de specialist gebruikt, om te verzekeren dat ze geschikt zijn voor uw type dakbedekking.
 • Hoe gaat u om met afvalverwerking na het ontmossen? Het is belangrijk om te weten hoe het afval na de reiniging wordt afgevoerd, vooral als er sprake is van asbest.
 • Welke voorzorgsmaatregelen neemt u om schade aan het dak te voorkomen? Het is belangrijk om te weten hoe de specialist uw leien dak beschermt tijdens het reinigingsproces.
 • Kunnen er extra kosten ontstaan tijdens het ontmossingsproces? Het is altijd goed om te weten of er mogelijke extra kosten voor de dakontmossing kunnen aangerekend worden, zoals bijvoorbeeld voor extra reinigingsproducten of onverwachte reparaties.
 • Biedt u een garantie aan op het uitgevoerde werk? Een garantie kan u extra gemoedsrust geven over de kwaliteit van het geleverde werk.

Dak ontmossen: ontvang gratis offertes

Vul ons formulier in en wij brengen u in contact met ervaren dakreinigingspecialisten uit uw buurt. Zij nemen zelf contact met u op om een afspraak te maken en een offerte op maat uit te werken. Vergelijk de prijzen van verschillende dakontmossers en bespaar! Deze offertedienst is gratis en volledig vrijblijvend.

"*" indicates required fields

Step 1 of 3 – Beschrijf uw project

Welk type dakbedekking heeft u?
Hoe groot is het dak?
Bevat het dak asbest?

Opgelet met asbestleien!

Asbest en leien daken vormen een specifiek geval bij het ontmossen. Het is namelijk verboden om asbestdaken te ontmossen vanwege de gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt. Asbestvezels kunnen vrijkomen tijdens het reinigingsproces en deze vezels zijn schadelijk bij inademing.

Het is daarom essentieel om te weten of uw leien dak asbest bevat voordat u overgaat tot reinigen of ontmossen. Asbest werd tot de jaren ’80 veel gebruikt in bouwmaterialen, waaronder dakleien, vanwege zijn duurzaamheid en brandwerendheid. Als uw dak voor deze periode is geïnstalleerd, is het mogelijk dat er asbest in de leien zit.

Mocht uw dak asbest bevatten, dan is de enige veilige en legale optie om het dak volledig te vervangen. Het is sterk aanbevolen om deze taak over te laten aan gecertificeerde professionals, gezien de gezondheidsrisico’s die asbest met zich meebrengt.

Hoe asbest te identificeren op uw dak

Het identificeren van asbest op uw dak kan een uitdaging zijn, maar er zijn enkele indicatoren waarnaar u kunt zoeken. Een eerste stap kan zijn om te kijken naar de leeftijd van uw dak. Als het voor 1998 is geïnstalleerd, is de kans groter dat het asbest bevat. Een tweede indicatie kan de aanwezigheid zijn van een NT-markering (New Technology) op de achterkant van de leien. Als deze aanwezig is, is uw dak waarschijnlijk asbestvrij.

Asbestleien hebben ook een aantal specifieke fysieke kenmerken. Ze kunnen een grijze tot witte kleur hebben, een glanzend of juist heel mat uiterlijk, en bij breuk kunnen er vezelige structuren zichtbaar zijn.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze visuele inspecties geen definitieve bevestiging kunnen geven. De enige definitieve manier om vast te stellen of een dakbedekking asbest bevat, is via een laboratoriumanalyse. Het is daarom altijd raadzaam om een erkend asbestdeskundige te raadplegen voor een grondige analyse en eventuele verwijdering van asbestleien.

Gevaren van asbest op uw dak

Het gevaar van asbest op uw dak schuilt voornamelijk in de asbestvezels die kunnen vrijkomen, bijvoorbeeld tijdens reinigings- of onderhoudswerkzaamheden. Wanneer deze vezels in de lucht zweven, kunnen ze worden ingeademd, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals longkanker of asbestose, een chronische longziekte.

De risico’s zijn vooral hoog wanneer asbesthoudende materialen worden verstoord, bijvoorbeeld tijdens het gebruik van een hogedrukreiniger voor dakreiniging. Het gebruik van zo’n apparaat kan de asbestvezels losmaken en in de lucht verspreiden.

Behalve een direct gevaar voor de gezondheid, kunnen losse asbestvezels ook andere problemen veroorzaken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in de dakgoten terechtkomen en van daaruit in de regenput of riolering belanden, waardoor ook anderen worden blootgesteld aan het gevaar.

Het is daarom cruciaal om voorzichtig te zijn bij het omgaan met een dak dat mogelijk asbest bevat en om een professionele dakreiniger in te schakelen die ervaring heeft met dit soort situaties.

Hoe asbest veilig te laten verwijderen

Veilig asbest laten verwijderen is een taak die u aan gecertificeerde specialisten moet overlaten. Dit proces omvat typisch een aantal stappen. Eerst zal er een grondige inspectie en monstername plaatsvinden om de aanwezigheid van asbest te bevestigen. Vervolgens zal er een veiligheidsplan worden opgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke situatie van uw dak. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het type leien, de toestand van het dak en de bereikbaarheid ervan.

Tijdens de werken wordt er gecontroleerd op de vrijgave van asbestvezels. Hiervoor worden afzuigsystemen en luchtfilters gebruikt. Het verwijderde asbestafval wordt veilig verpakt in speciale zakken of containers en vervolgens naar een erkend stortplaats gebracht. Na afloop van de werkzaamheden wordt een grondige eindreiniging uitgevoerd.

Het is ook belangrijk om te weten dat er regels en voorschriften zijn voor het veilig verwijderen van asbest die strikt moeten worden nageleefd. Bijvoorbeeld, de hoeveelheid asbest die u zelf mag verwijderen is beperkt en er zijn specifieke procedures voor het afvoeren van asbestafval.